27.03.2024

Nieuwe cleanroom voor bereiding van alle geneesmiddelen volgens strengste normen

De ziekenhuisapotheek van het UZ Gent opende een gloednieuwe cleanroom. Die vind je terug in het tijdelijke modulaire gebouw achter K12. In de cleanroom bereiden onze apotheekmedewerkers alle geneesmiddelen voor de zorg en klinische studies volgens de strengste kwaliteitsnormen.

Vanaf 2026 moet elke ziekenhuisapotheek voldoen aan de strenge PIC/S-normering voor farmaceutische bereidingen. Ondanks de grote schaal waarop onze apotheek werkt, wachtten we niet tot de deadline. Zo is de apotheek de eerste van een Vlaams universitair ziekenhuis die voldoet aan de strenge normering (PIC/S) voor farmaceutische bereidingen.

VEILIGER EN SNELLER VOOR DE PATIËNT

In de ziekenhuisapotheek produceren we onder andere bereidingen voor intraveneuze toedieningen bij kwetsbare patiënten. Met de nieuwe cleanroom zijn we zeker dat de luchtdruk en temperatuur constant zijn en de luchtkwaliteit zeer hoog is. Zo verzekeren we de hoogste kwaliteit van het eindproduct. De veiligheidsgaranties laten ook toe om bereidingen ruimer op voorhand te maken. De patiënt moet daardoor minder lang wachten na aankomst in het ziekenhuis.

VERSCHILLENDE FUNCTIES

De nieuwe cleanroom omvat verschillende voorzieningen. Ten eerste is er een cleanroom voor steriele en niet-steriele bereidingen van geneesmiddelen voor gebruik in de zorg en klinische studies. De cleanroom garandeert de steriliteit van de bereiding en waar nodig de bescherming van de apotheekmedewerker. Ziekenhuizen die niet willen investeren in een eigen cleanroom kunnen op termijn met het UZ Gent samenwerken.

Daarnaast is er een extra cleanroom voor de productie van niet-steriele geneesmiddelen voor klinische studies waarvoor een GMP-vergunning (Good Manufacturing Practices) vereist is. Onze apotheek is in België de enige ziekenhuisapotheek met die vergunning en produceert geneesmiddelen voor klinische studies voor interne en externe partners.

Ten slotte biedt de nieuwe cleanroom ook voldoende ruimte om studiemedicatie op te slaan en te labelen.

TIJDELIJKE LOCATIE

Om de cleanroom te huisvesten, trokken we een tijdelijk modulair bouwsysteem op ter hoogte van ingang 14. Het ziekenhuis investeert in totaal 14 miljoen euro voor de komende 10 jaar.

De hoogtechnologische inrichting verhuist op termijn naar een nieuw logistiek centrum als deel van het nieuwe masterplan.