Nobel I

Eerste schakel in het masterplan
Het masterplan van onze campus omvat naast een centrale nieuwbouw ook tal van andere bouw- en vernieuwingsprojecten. De eerste schakel in die keten is Nobel I, een nieuwe hoogbouw van 12 verdiepingen en 62 meter hoog.

Nobel 1

Het gebouw wordt ingepland tussen 3 bestaande gebouwen grenzend aan de hoofdingang: de auditoria F-G van de UGent, het langgerekt administratief (ICT-)gebouw en het L-vormige cateringgebouw van het UZ Gent. Het administratief gebouw en de auditoria worden na de realisatie van Nobel I gesloopt. De bouw van Nobel I start nog dit jaar en wordt afgerond in 2024.

Uitvalsbasis voor innovatie en onderzoek
Nobel I wordt een nieuw baken langs de Corneel Heymanslaan dat samen met Campus Heymans van de UGent een uitvalsbasis zal vormen voor onderwijs, onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg. De onderste verdiepingen van de hoogbouw zullen na de oplevering in eerste instantie onderdak bieden aan een opleidingscentrum, poliklinieken en kantoren van het departement ICT als tussenstap naar de centrale nieuwbouw.

Nobel I wordt op latere termijn een onderdeel van een reeks onderzoeksgebouwen met een aangrenzende groene zone. Het nieuwe wetenschapspark moet uitgroeien tot een ‘living lab’, een plek waar het UZ Gent, de UGent en verschillende onderzoeksorganisaties de krachten zullen bundelen. Zorggerelateerde bedrijven actief in de medische technologie, diagnostiek, biowetenschappen en biotechnische diensten zullen er hoogstaand onderzoek en ontwikkeling doen, dankzij onder andere hoogtechnologische incubatoren en acceleratoren.

Nobel 1

Duurzaamheid troef
Met Project U wil het UZ Gent ook volop inzetten op duurzaamheid, en die ambitie krijgt meteen vorm met Nobel I. Hoge raampartijen zorgen binnen voor veel daglicht. Het dak wordt een tuin vol bomen en planten, met 360°-uitzicht over Gent. Omdat een torengebouw slechts een beperkt dakoppervlak heeft, wordt de buitenkant van Nobel I uitgewerkt als energiegevel. Die is zo ontworpen dat de opwarming tot een minimum gereduceerd wordt, en op de zuidgevel worden zonnepanelen voorzien. Door de gevelelementen te laten uitkragen ontstaat bovendien een slimme zonwering. De energiegevel zorgt niet enkel voor groene stroom, maar ook voor een technologische en duurzame uitstraling die past bij een R&D-campus.

Het bouwteam voor de realisatie van Nobel I wordt geleid door hoofdaannemer MBG en architectenbureau Wiegerinck & LOW.