Hoofdgebouw

Waar behandelen en verblijven samenkomen

Het hoofdgebouw verbindt de bestaande gebouwen met elkaar en groepeert alle zorgactiviteiten in het hart van de campus. Behandelen en verblijven komen hier samen: de centrale zorgzone telt 738 bedden voor meerdaagse opnames, 235 posities voor dagopnames en 63 operatie- en behandelzalen. Doordachte organisatie en centralisatie zorgen zowel voor onze patiënten als voor onze medewerkers voor kortere stapafstanden.

Het kloppend hart van ons ziekenhuis

Iedereen komt het hoofdgebouw binnen via één centrale inkomhal: het atrium. Deze grote, hoge, lichtrijke ruimte geeft je in één oogopslag een goed overzicht van het ziekenhuis. Dit is het kloppend hart van ons ziekenhuis, een plaats van verwelkoming en ontmoeting. Van hieruit word je vlot verder op weg gezet doorheen het ziekenhuis. In de plint, de eerste drie bouwlagen, brengen we het volledige medisch-technische programma onder. Alles wat met behandeling te maken heeft, dus. ‘Straten’ houden de verschillende stromen van mensen en goederen hier zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Dat bevordert de werkefficiëntie en tegelijk het comfort van onze patiënten.

  • In de publieke straat vind je onder meer een restaurant, een cadeauwinkel, wacht- en koffiehoeken.
  • De zorgstraat richt zich op de patiënt, met aanmeldzuilen, de pre-opnameconsultatie, ambulante diensten …
  • De beddenstraat op de eerste verdieping is gereserveerd voor patiëntenvervoer.
  • Onderzoekers, artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers vinden een bibliotheek, bureaus, simulatieruimtes, multimedia- en ontmoetingsruimtes in de academische straat op de tweede verdieping.

Aangename, huiselijke sfeer

Verdieping drie tot en met zes wordt het beddenhuis. De patiëntenkamers baden er in een aangename, huiselijke sfeer. Verpleegeenheden zijn samengesteld op basis van 12 bedden. Door het gebouw in vier H-vormen uit te werken, kunnen we de logistieke, de zorg- en de bezoekersstromen zoveel mogelijk gescheiden houden. Het maakt het bovendien makkelijk om verpleegafdelingen om te schalen tot eenheden van 24, 48 of zo nodig zelfs 96 bedden. Op de derde verdieping komen afdelingen waarvan patiënten extra baat hebben bij rechtstreekse toegang tot de daktuinen, maar ook vanuit de hoger gelegen kamers kijk je uit op groen.

Veel groen en licht

We maken van onze campus een helende omgeving en zetten in op een gezonde leefomgeving voor patiënten, medewerkers, bezoekers, studenten én buren. Het gebouw is zo ontworpen dat zowel medewerkers als patiënten op zoveel mogelijk daglicht mogen rekenen. Patio’s, therapietuinen en daktuinen brengen het groen tot in het nieuwe gebouw. Als patiënt kan je er een frisse neus halen en tot rust komen, onze medewerkers kunnen er hun pauze nemen.

Verkeer gaat ondergronds

In de ondergrondse parking (tot -3) kunnen patiënten en bezoekers hun auto’s of fietsen parkeren. Ook onze medewerkers vinden er een afgesloten fietsenstalling die rechtstreeks aansluit op de droogruimtes voor regenkledij, de kledingautomaten en de kleedkamers. Daarnaast worden goederen centraal geleverd en opgehaald in het nieuwe, aparte logistiek gebouw en van hieruit ondergronds verder verdeeld over de campus.