Veelgestelde vragen

  Planning

 • Wanneer start de bouw van het nieuwe ziekenhuis?

  We plannen de eerste spadesteek in 2024. Voor het zover is, moeten nog een aantal werken gebeuren zoals de afbraak van het parkeergebouw en de aanleg van een tijdelijke parking. Die zijn nodig om het terrein tijdig leeg te krijgen en ruimte te maken voor de werf van de nieuwbouw.

 • Wanneer wordt het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen?

  Als alles goed gaat, zal het nieuwe gebouw in 2029 gebruiksklaar zijn. Dan viert het UZ Gent eveneens z’n 70ste verjaardag. De perfecte gelegenheid om deze nieuwe mijlpaal in gebruik te nemen.

 • Wat na 2029?

  Zodra het nieuwe ziekenhuis in gebruik is genomen, starten we een grote verbouwingsgolf. Dan nemen we de gebouwen op het voorste deel van de campus (aan de De Pintelaan) onder handen om er – onder andere – alle poliklinieken en administratieve diensten onder te brengen. De voorbereiding van die renovatie start al tijdens de bouw van het nieuwe ziekenhuis. In deze fase plannen we ook de heraanleg van de buitenzones.

  Praktisch

 • Kan ik tijdens de bouwwerken nog terecht in het UZ Gent?

  Jazeker, we blijven dezelfde zorg bieden. Maar een bouwwerf midden in een draaiend ziekenhuis is geen evidentie. In elke bouwfase bekijken we samen met het studiebureau hoe we de werking van ons ziekenhuis kunnen garanderen. Daarbij houden we rekening met de mobiliteit en beperking van de hinder voor alle functies in de omliggende gebouwen. Het kan zijn dat u tijdelijk op een andere plek op de campus geholpen wordt. Raadpleeg voor uw bezoek de kaart ‘wegwijs op de campus’. Daar ziet u welke toegangen tijdelijk gesloten zijn en welke omleiding u dient te volgen.

 • Waar kan ik parkeren tijdens de bouwwerken?

  We voorzien tijdelijke parkeerfaciliteiten op verschillende locaties op de campus doorheen de verschillende bouwfases. Deze worden telkens duidelijk aangegeven op onze ziekenhuissite en op de kaart ‘wegwijs op de campus’.

 • Blijft de tram rijden tijdens de werken?

  Ja. We bestuderen dit wel nog verder in samenwerking met De Lijn.

  bouwwerken

 • Waarom een nieuw ziekenhuisgebouw?

  We onderzochten verschillende scenario’s. De renovatie van alle bestaande gebouwen bleek te traag, te omslachtig en te weinig ambitieus. Een compleet nieuw ziekenhuis op een andere site? Een geschikte locatie bleek moeilijk te vinden en het ziekenhuis wil de nauwe band met de UGent behouden. Een gedeeltelijke nieuwbouw op de bestaande campus bleek de beste optie. De huidige campus heeft veel kwaliteiten, zoals de goede ligging en de nabijheid van de UGent.

 • Wie is de architect?

  Het ontwerp- en studiebureau VK Architects & Engineers heeft meer dan 65 jaar ervaring en knowhow. Ze hebben een afdeling die gespecialiseerd is in de bouw van ziekenhuizen. Projecten als AZ Delta in Roeselare en AZ Sint-Maarten in Mechelen zijn van hun hand. Maar ze bouwden ook de Gentse stadsbibliotheek De Krook en werkten mee aan de Orsi Academy in Melle en de Barcosite in Kortrijk.

  Buurt

 • Kan ik het infomoment herbekijken?

  Op 24 juni 2021 stelden we onze toekomstplannen voor aan bewoners, organisaties en bedrijven in de wijk.
  De (online) presentatie en het antwoord op de vragen die werden gesteld, vind je op deze pagina.